bg

Пожарникари помогнаха за спасяването на млад белоглав лешояд в Кърджали
23.08.2016

Пожарникари помогнаха за спасяването на млад белоглав лешояд в Кърджали тази  неделя след сигнал на спешен телефон 112 за бедстваща птица в един от кварталите на града – Възрожденци.

Първи на мястото се отзовават пожарникарите от Районната дирекция „Пожарна безопасност“ в Кърджали, които се свързват с експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и получават инструкции за безопасното улавяне на лешояда и транспортирането му на сигурно място. По-късно птицата е транспортирана до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Ветеринарите установяват, че лешояда е отслабнал и има травма на дясното крило и е назначено лечение.

Това с случва няколко седмици след като рибари спасиха от удавяне в язовир “Студен кладенец” току що излетяло от гнездото  белоглаво лешоядче.  „По това време на годината младите лешояди правят първите си полети, а те невинаги са успешни“, обяснява Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). „Първият полет при птиците е като прохождането при децата, в началото са неуверени и много неопитни, случва се да паднат на земята, а след това търсят високо място от което отново да полетят“, допълва Аркумарев. Сблъсък или некоординирано кацане е най-вероятната причина за травмата в крилото на спасения лешояд. Белоглави лешояди гнездят в скалните комплекси на защитените местности „Средна Арда“ и „Юмрук скала“, които се намират недалеч от Кърджали и вероятно са родното място на спасения лешояд.

След като се възстанови в Спасителния център в Стара Загора, младият лешояд ще бъде освободен сред дивата природа на Източни Родопи. Той ще бъде маркиран с цветен пръстен и сателитен предавател, които ще дадат възможност на природозащитниците да научат повече за живота и заплахите пред които са изправени тези редки птици.

БДЗП изказва сърдечни благодарности на пожарникарите Николай Тренев и Георги Кьосев, както и на доброволеца на фондация „По-диви Родопи“ Димитър Шукерски, които с адекватната си намеса и бърза реакция спасиха младият белоглав лешояд.

Белоглавият лешояд е бил многоброен в България до края на 19-ти век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на Студен кладенец е намерена една  двойка. Благодарение усилените природозащитни дейности видът достигна 80 двойки през 2016 г.

В момента дейностите по опазване на вида се извършват в рамките на петгодишния LIFE + проект “Опазване на черните и белоглавите лешояд в Родопите”, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация “По-диви Родопи”, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

http://bspb.org/poda/en/index.html
http://bspb.org/en/index.html
http://www.rewildingeurope.com/travel-club/