bg

Докосване до Родопите с БДЗП и LivingNature предлага сайтът на Rewilding Europe
24.03.2015

Сн. Staffan Widstrand

След като в края на миналата година Родопите станаха най-новият член на семейството на Rewilding Europe по предложение на БДЗП, паневропейската инициатива посвети на района  специална секция на сайта си. В нея се акцентира на уникалността на природата и биоразнообразието и се рекламират възможностите за екотуризъм. Целта е да се привлекат повече посетители в Родопите и съответно да се допринесе за устойчивото развитие на местната икономика.

Особено внимание е обърнато на ключовите видове, представляващи интерес за туристите: белоглав и египетски лешояд, царски орел, късопръст ястреб, скалолазка, белочела сврачка и много други. Родопите предлагат най-голямото разнообразие от видове гущери, змии и костенурки в Европа, както и 26 вида орхидеи. Не на последно място са и бозайниците, като посетителите имат уникалната възможност да видят на живо и заснемат вълк, мечка, видра, елени, диви коне – тарпани и много други.

На сайта на Rewilding Europe са поместени и два тура, организирани от туроператора на БДЗП LivingNature/by BSPB BirdLife Bulgaria.

Първият тур, озаглавен „Земя на скали, орли и лешояди“ е фокусиран върху източната част на Родопите, на биоразнообразието в района, на Природозащитния и информационен център на БДЗП „Източни Родопи“ с наблюдение на белоглави и египетски  лешояди, на интересни местности и исторически забележителности. Цялата информация за тура може да немерите тук.

Вторият акцентира на бърдуотчинга и на огромното разнообразие от видове птици и е озаглавен „От скалолазка до лешояди – тур за наблюдение на птици в Родопите и Сакар“. Научете повече за него тук.

С Родопите като седми район, инициативата Rewilding Europe прави стъпка напред към целта си да създаде десет района с дива природа в Европа. В рамките на Родопите бяха подбрани четири приоритетни района, където конкретната работа започна в началото на 2015: Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река. Нова фондация, наречена “Rewilding Rhodopes” („По-диви Родопи“) е организацията, която  движи работата в района в партньорство с БДЗП.

Rewilding Europe е пан-европейска инициатива, чийто стремеж е да направи Европа континент с повече дива природа, което да е от полза както за природата, така и за хората. Rewilding Europe предлага нова визия за опазването на природата в Европа, където да има повече място за природата, дивите животни и естествените процеси и където хората могат да имат честен поминък от дивия свят. Rewilding Europe цели да направи по-диви поне един милион хектара земя до 2022 година, създавайки десет прекрасни района с дива и девствена природа от световно качество, основата на нова, конкурентна и устойчива икономика и вдъхновяващ пример, че това може да бъде постигнато и на други места.

За да привлече повече посетители в районите от инициативата Rewilding Europe организира Клуб на пътешественика, чиито членове ползват отстъпки и участват в томбола за безплатни пътувания. Голямата награда за 2015 – пътуване в Източните Родопи за двама е предоставена от туроператора на БДЗП - LivingNature.

LivingNature/ by BSPB Birdlife Bulgaria е търговска марка и лицензиран туроператор*, но само като неразделна част от Българско дружество за защита на птиците и с основна и единствена цел - отстояване правото на съществуване на дивата природа и устойчивото ползване на природните ресурси. LivingNature привлича туристи и допринася за развитие на местния бизнес в райони със запазена природа като Източните Родопи, Сакар, Странджа, Шабла. ВСИЧКО, спечелено от туристическата дейност се използва за подпомагане на природозащитните дейности на БДЗП.

Снимки:

Сн. Staffan Widstrand
Сн. Светослав Спасов
Сн. Staffan Widstrand
Сн. Staffan Widstrand
Сн. Staffan Widstrand
http://bspb.org/poda/en/index.html
http://bspb.org/en/index.html
http://www.rewildingeurope.com/travel-club/