bg

Как да се включа?

1. Посочете район, в който искате да броите птици.
2. Ние ще ви изпратим карта на „квадрат" в посочения от вас район с размери 1х1 км.
3. Избирате си нивото, на което да се включите - като начинаещи или напреднали.
4. Трябва да посетите определеното място три пъти в периода 15 април-15 юни.

Можете да се включите в Мониторинга на обикновените видове птици, като заявите желанието си, попълвайки онлайн формата за участие, или като се свържете с координатора на инициативата. Може да се включите на две нива според интереса ви. Изисквания и описания за двете нива има в помагалото за първо ниво тук, и в ръководството за второ ниво тук.

Участието в Схемата за мониторинг на обикновените видове птици е доброволно.
В нея може да се включи всеки, който харесва птиците и обича да ги наблюдава в естествената им среда. Тя е замислена така, че да позволява бързо и лесно осъществяване и същевременно да бъде приятно занимание за всеки природолюбител.

Колко време е необходимо?
Едно обхождане на мястото за броене на птици (т.нар площадка) отнема от 60 до 120 минути. Ако изследвате площадка за първи път, е необходимо да се направят три посещения – първото за определяне на маршрута и описание на местообитанията, а другите две за отчитане на птиците в площадката. Следователно за изследването на една пробна площадка се изискват не повече от 6 часа годишно!

Какви умения се изискват?
Познаването на птиците по тяхното оперение, песен и поведение несъмнено е от полза за целите на мониторинга. Това обаче не е задължително условие! Дори да познавате само няколко вида птици, чрез участието си вие ще допринесете за целите на МОВП.
За тези от вас, които сега започват да изучават птиците, участието в мониторинга ще допринесе за усъвършенстване на уменията ви за правилното определяне на  различните видове.

Въпреки това се препоръчва на всеки нов участник да издържи онлайн тест за разпознаване на птиците по снимки и звуци. Повече информация за теста може да видите тук. Преди явяване може да тренирате уменията си за разпознаване на птичите песни чрез тренировъчните тестове тук.

Къде се намират мястото за броене (т.нар. пробна площадка)?
Всеки участник в МОВП посочва район, който е близо до дома му или посещава често. В този район се избира една пробна площадка (1 км2)
на случаен принцип от електронна система. Всички участници в мониторинга получават от координаторите на схемата карти на района и пробната площадка, с помощта на които да открият точното й местоположение. При обективни затруднения от посещаване на мястото (напр. наличие на заграждения или непроходимост на терена) се избира ново място.

Мога ли да изпратя данните от изследваната пробна площадка по Интернет?
От тук можете да изтеглите електронна форма за данни (Excel файл), която да попълните на вашия персонален компютър и след това да изпратите на координаторите на схемата.


http://www.ebcc.info/
http://www.birdlife.org/
http://pudoos.bg/
http://www.rspb.org.uk/
http://www.BG03.moew.government.bg

За контакти

София 1111, п. к. 50
ж.к. Яворов бл.71 вх.4 ап.1
тел.: (02) 97 99 500

е-мейл: monitoring@bspb.org

Facebook Намерете ни във Facebook