bg

Расте интересът и посетителският поток в Природозащитен център на БДЗП
19.06.2014

Природозащитен център на БДЗП

През последните седмици Природозащитният център на БДЗП „Пода” се радва на растящ посетителски интерес. Дали поради дъждовното лято или поради наближаващия край на учебната година, центърът стана привлекателно място за ученически и студентски групи, екскурзианти, организирани групи от черноморските курорти, участници в семинари, журналистически турове и десетки индивидуални посетители и бърдуочъри от Великобритания, Германия, Франция, Полша, Русия, САЩ и други страни.

 

Една от атракциите за гостите на „Пода” е морският орел, прекарващ голяма част от деня на наблюдателния си пост в района на Природозащитния център. Необичайно големият брой блестящи ибиси тази година също добавят изразен „червенокнижен” вкус на орнитологичната обстановка около центъра.

Разбира се, посетителите се радват и на неизменните кокилобегачи, ръждиви чапли, малки корморани, белооки потапници, както и на гнездящите по изкуствените острови речни рибарки, на напусналите вече гнездото си тръстикови блатари и на прелитащите от време на време ята от розови или къдроглави пеликани. На желаещите да се борят с горещината центърът предлага разхладителни напитки, а на феновете на 100-те национални туристически обекта – специалните марки и печат на Пода, който е един от тези обекти.

На всеки посетител или група се предлага кратка беседа за „Пода” и приноса на БДЗП за опазването на това уникално място, както и бинокли и възможност да се наблюдават някои от птиците през далекогледна тръба.

Поради натоварената програма и желанието ни да отделим достатъчно внимание на всеки посетител, препоръчваме на желаещите да посетят Природозащитния център на БДЗП „Пода” и защитената местност, да се обадят предварително и да съгласуват времето на идването си на тел. 056 / 500 560 или на 0878 599 3730878 599 373 – Петър Янков, 0878 599 355 – Ивайло Иванов, а за посещения на ученици - 0878 599 545, Яна Гочева.

 

Снимки:

Платформи за откриване на най-малките обитатели на водите в Пода
Кула за наблюдение на птици в защитена местност