bg

Полицаи в помощ на защитената местност „Пода”
14.07.2014

Опасно за посетителите на защитена местност „Пода" съоръжение бе премахнато с помощта на полицаи от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Заплахата старо укритие за наблюдение на птици да нарани някой от хората, които влизат в защитената местност накара стопаните на Природозащитен център „Пода" от Българско дружество за защита на птиците да организират премахването му.
Укритието, от където може да се наблюдават птици без да бъдат обезпокоявани, стана още по-опасно след силните бури с проливни дъждове, които се изляха над Пода през последните дни.
След няколко проучвателни посещения и огледи на място от страна на природозащитниците, става ясно че работата по отстраняването му по никакъв начин няма да притесни птиците. Това се потвърждава и по време на акцията на полицаите и служителите от посетителския център.

Помощта на полицаите не идва случайно. Колективът на Синдикалната федерация на служителите в МВР в района на Бургас има вече солидна практика и участие в благотворителни дейности. Досега обаче служителите на реда не са подкрепяли природозащитна кауза. Едно посещение на председателя на местния полицейски синдикат Велико Лимберов в Природозащитния център „отвори" възможността и за такава доброволческа акция.
На 12 юли 2014 г. (събота), въпреки жегата дори в ранните утринни часове, малък екип на СФСМВР и БДЗП свърши чудесно нелеката работа.
Радостни сме, че в екипа на БДЗП имаше също доброволец - Петър Алпер, работещ безвъзмездно на пълно работно време в Природозащитния център „Пода".

От името на Българското дружество за защита на птиците изразяваме най-сърдечната си благодарност на Велико Лимберов, Генади Тенев, Димитър Желев и Траян Тенев за оказаната ни ценна помощ. Подкрепата за каузата ни от хора от една от основните държавни институции е изключително мотивираща за нас.

За повече информация:

д-р Петър Янков,
Природозащитен център на БДЗП „Пода"
0878 599 373

 

Снимки: