bg

Първи признаци на пролетта в защитената местност „Пода”
04.02.2015

Наблюдение, сн. П. Янков/БДЗП

Първите признаци на пролетта в защитената местност „Пода" са вече налице. Те са в пълната и вече почти непрекъснато огласяща района песен на свилените шаварчета, в брачните игри на големите корморани до гнездата им, в първите торбогнездни синигери и в токуването на зеления кълвач, в първите ята малки чайки, прелитащи над местността на север. На 03.02.2015 г. възрастен мъжки ловен сокол държеше курс на север недалече от самия Природозащитен център.

Нормализира се ситуацията с водните нива в района, макар че за блатиста влажна зона едва ли лекото повишаване на водното ниво е проблем. При контролираното изпускане водите на яз. Мандра част от тясната пясъчна ивица и от брега до Гарда бяха отнесени, но както и преди, морето ще се погрижи за възстановяването им. Спокойна е ситуацията и по другата „гореща тема" напоследък - птичия грип. Поредицата слънчеви и топли дни напоследък не са благоприятни за вируса. Така или иначе, през последните три дни няма установени никакви мъртви птици в местността. Както вече съобщихме, БДЗП си сътрудничи отлично с Областната дирекция по безопасност на храните - Бургас и в съответствие със заповедта на Областния управител провежда ежедневен мониторинг за умрели птици в защитената местност.

Очакваме през следващите дни признаците на пролетта да зачестят, макар че и зимата сигурно ще има какво още да ни покаже.

За повече информация:
Природозащитен център на БДЗП „Пода"
056 / 500 560
0878 252 722
poda@bspb.org

Снимки:

Пода, сн. П. Янков/БДЗП
Обход, сн. Р. Молдовански/БДЗП
Природозащитният центърр сн. БДЗП
Край укритието, сн. П. Янков/БДЗП