Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

в събота, 5 април 2008. В него се включиха 15 души, които събраха 50 чувала отпадъци. За извозването на отпадъците съдейства Община Бургас. Членовете и симпатизантите на БДЗП организираха и импровизиран конкурс конкурс кой е най-интересният намерен боклук.

Заливът Ченгене скеле е орнитологично важно място – в него са установени 180 вида птици, от които 52 са включени в Червената книга на България (1985). Замърсяването с боклуци е сред основните проблеми на местността. Най-често източник на отпадъците са корабите, които чакат да влязат в двете бургаски пристанища. Те изхвърлят боклуците в морето, а водата след това ги донася до брега. Сред тях могат да бъдат намерени необичайни предмети от чуждестранен произход.. Това беше и една от причините участниците да направят конкурс за най-интересния сред намерените в почистването “чужди странни боклуци”. След оживена дискусия, журито избра за победител неотворена кутия бира отпреди минимум 7 години.

Торбите и ръкавиците за почистването бяха осигурени от БДЗП-Бургас, а за извозването на пълните чували смет съдейства Община Бургас. Въпреки че нямаше широка разгласа, хората отделиха от времето си, а резултатът от добрата работа можете да видите веднага и на снимките.