Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

БДЗП се построи с нова кула за наблюдение на птици. Тя е втората по рода си в България и се намира на брега на Дуранкулашкото езеро. Съоръжението съчетава в себе си практичност, сигурност и модерна технология, като се явява своеобразен предвестник на нова линия в подходите за показването на дивата природата, или както вече сме свикнали да наричаме това “екотуризъм”. С внушителната си височина от почти 14 метра, кулата на Дуранкулашко езеро създава чудесна възможност за любителите на птиците да осъществят едни от най-незабравимите си наблюдения. В различните периоди от годината от нея могат да бъдат наблюдавани, като от “птичи поглед” многохилядни ята от патици, гъски, корморани, чайки и дъждосвирци. А пеликаните, които “отсядат” в езерото по време на прелет и хранещите се в непосредствена близост морски орли, блатари, мишелови и други хищни птици през мразовитите зимни дни могат да очароват всеки посетител на езерото.
Какви са удобствата на съоръжението? Макар и условно на първо място, нейното предимство е височината. Гледайки от кулата вие получавате уникалната възможност да наблюдавате дивата природа от почти 14 метра височина. Не е за подценяване и съчетанието на 360 градуса зрително поле и уютно укритие, което може да приюти 10 души. Така единственото, което ви е нужно за вашите наблюдения са късметът и хубава оптика.

Районът на Дуранкулашко езеро е друга сериозна предпоставка за вълнуващо и пълноценно орнитологично преживяване. Езерото е сред най-богатите в орнитологично отношение природни обекти в България. Тук е и едно от най-значимите зимовища на червеногушата гъска – световно застрашен и много атрактивен за наблюдение вид. А самото езеро е разположено в непосредствена близост до пограничното с. Дуранкулак, в ъгъла на българския североизток. Селото отстои на 100 км. от градовете Варна и Добрич и само на 16 км. от град Шабла, което предполага лесен достъп до този район, а и до Дуранкулашкото езеро.

Страницата е в процес на разработка. Молим да ни извините за това, че някои от функционалностите все още не са активни.