Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Marios Fournaris

Всяка година Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) маркира млади и възрастни белоглави лешояди в Родопите. Благодарение на това успяхме да проследим невероятната история на една от тези птици с номер на крилометката 8N.

Младият лешояд е излюпен през 2022 г. край Маджарово, но след неуспешни първи опити за летене през август същата година се налага да бъде спасен от нашия екип и рехабилитиран от колегите в Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани, Стара Загора. След два месеца на рехабилитация и повторна адаптация, 8N е освободен на една от площадките за подхранване за лешояди в Източните Родопи.

За нещастие, само месец след това, птицата отново е открита в бедстващо положение, този път – в Северна Гърция. Лешоядът е заловен, рехабилитиран и освободен от нашите колеги там от Aegan Wildlife Hospital Alkioni, но съдбата му се повтаря отново. След като е настанена в център за рехабилитация, експертите решават да задържат птицата по-дълго и да я освободят на един от гръцките острови с популация от белоглави лешояди. Така 8N престоява повече от година в рехабилитационен център в Южна Гърция и на 5-ти февруари 2024 г. е освободен успешно. Птицата е маркирана с GPS предавател и ще бъде проследявана всекидневно.

© Marios Fournaris

Надеждите са, че лешоядът ще достигне успешно полова зрялост и ще създаде поколение на гръцка територия.