Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Тази събота (22 април) за седма поредна година ще се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Ние броим врабчетата“. В нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути между 9:00 и 12:00 часа и запише броя и вида на наблюдаваните врабчета на сайта: www.vrabcheta.bg

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Кампанията се провежда ежегодно, за да се установи каква е трайната тенденция в популациите им и причините за тези тенденции.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. БДЗП приканва всеки да се включи в инициативата и тази година, като цялата информация за лесното разпознаване на видовете врабчета и за участието в преброяването е на сайта www.vrabcheta.bg, както и във Facebook събитието: https://bit.ly/3mIJp8k

© Светослав Спасов, www.NatureImages.eu

© Светослав Спасов, www.NatureImages.eu

През 2022 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега.

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. За много от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни помага да се свържем с природата и дивия свят. В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда.