Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Двадесет и девет пилона за ветрогенератори на фирма “Инос 1” вече се издигат на нос Калиакра. Екипите на БДЗП констатираха, че се строи ден и нощ. За нов аспект от проблемите с ветропарковете, през последните дни алармираха от The Times и ВВС. Под заглавието “Вятърните генератори – заплаха за националната сигурност”, засега се коментират данни за ветропаркове във Великобритания.

Шокиращи данни за негативните ефекти от ветроенергийните паркове публикуваха през последните дни авторитетните медии The Times и ВВС. Данните от Великобритания сочат, че ветрогенераторите “скриват” от радарите летящи над тях самолети, дори когато те са на голяма височина. Заглавията “Вятърните генератори – заплаха за националната сигурност”, са красноречиви. С пълните публикации можете да се запознаете от линковете

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article3300814.ece

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7227967.stm

На гръцки “калиакра” означава “красив край на сушата”, но за българския нос Калиакра, явно трябва да търсим ново име. Издигайки перките, фирма “Инос 1” заличи един от най-привлекателните обекти, с уникално съчетание на красив ландшафт с паметници на природното и културно наследство. Ветропаркът е в границите на зона от Натура 2000 и е само едно от близо 200 инвестиционни намерения, планирани в този важен за птиците район.

Със сигурност оттук насетне, Калиакра ще посреща и много по-малко туристи. Изследвания в Дания са установили, че приходите от туризъм са намалели с повече от 40% в райони с ветропаркове. Най-вероятно причината е, че подобни турбини имат електромагнитни излъчвания, които влияят на психиката и здравето на човека.

Унищожаването на Калиакра е грубо нарушение на законите на България и Европейския съюз. То е непоправима щета върху природните ценности на страната ни и заплаха за биоразнообразието на редица други страни от Източна и Централна Европа. В продължение на милиони години, пролет и есен, прелетните птици от тези части на Стария континет са намирали на Калиакра място за нощувка, почивка и подходящи прелетни коридори. Истинските отговорници за поредното посегателство над природата, са българските власти. От 2004 г. насам, никой, овластен от българската конституция да защитава интересите на нацията и държавата, не намери политическа воля и сили да каже “не” на очевидно и мащабно унищожение на тази част от националното ни богатство.

Не оставайте безразлични, особено ако сте вкусили от доскорошната романтика на Калиакра. Пишете до председателя на Народното събрание, министър-председателя, президента на България, особено ако не сте безразлични каква ще бъде България на вашите деца. На Калиакра се строи ден и нощ, но с граждански натиск може би ще успеем да спрем безобразието – засипете с писма – свободен текст отговорните институции!

За Калиакра