Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

През декември 2017 г. в Източните Родопи екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи постави видео камера в гнездо на белоглав лешояд, която ще ни даде възможност да следим отблизо и в реално време ежедневието на тези редки птици.

Белоглавите лешояди се славят като грижовни родители като и двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото, а през горещите летни дни родителите могат да прекарат часове с разперени криле, пазейки сянка на своето единствено малко. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци.

Нишата бе специално подбрана от експертите след обиколка на няколко подходящи места, а самата камера функционира с помощта на слънчеви панели. Камерата бе маскирана с естествени материали, за да наподобява максимално околната скалата и да не притеснява птиците. Миналата година оборудваното с камера гнездо е било заето от възрастна двойка. То се намира в центъра на една от колониите на белоглавия лешояд в Източните Родопи. Тази година гнездото все още не е заето от двойка, но надеждата на екипа е, че същата или друга двойка лешояди ще си припознаят и харесат мястото и така ще можем да станем свидетели на вълнуващи събития от нейния живот. „Два ненапълно възрастни лешояда кацнаха за малко в гнездото, само ден след монтирането на камерата което е добър показател“, коментираха от БДЗП. Това обаче не е гаранция, че гнездото ще бъде заето. За разлика от египетския лешояд, който обикновено гнезди в едно и също гнездо няколко поредни години, белоглавият лешояд често сменя гнездата си.

Традиционно двойките започват брачните си игри още през ноември-декември, като подготвят гнездата си за предстоящия гнездови сезон. Едва през януари обаче ще стане ясно дали ще имаме късмет и ще може да наблюдаваме на живо животът на някоя двойка белоглави лешояди. В зависимост от климата в конкретния сезон, през периода януари-февруари женската снася яйце, което двамата родители мътят около два месеца.

Поставянето на камерата съвсем не е лесна задача, изисква се специална катерачна екипировка и умения. Неудобство при инсталирането на камерата създаде и силният вятър и ниските температури, но екипа на проекта се справи успешно и с тази задача. Ако гнездото бъде заето, освен че ще може да наблюдаваме на живо в реално време живота на тези редки птици, технологията ще ни предостави ценна информация за поведението на вида, необходима за дейностите по неговото опазване.

Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.