Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Каним ви на обяд със запленяващия нов филм за господарите на родопското небе.

Отблъскващи, но привлекателни. Застрашени, но изключително полезни. Малко тромави на земята, но величествени в небето. Около лешоядите е пълно с парадокси, но въпреки всичко те са любимци на почитателите на дивата природа и търсени модели за фотографите по целия свят.

Представяме ви краткия филм „Време за обяд“. Той ще ви разкрие по интересен начин много  за живота и хранителните навици на лешоядите и за заплахите, които ги дебнат днес. Основен фокус е чудатият хранителен режим и строгият трапезен етикет на тези санитари на природата. Филмът, заснет в рамките на проекта LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“ (LIFE14 NAT/NL/000901), предлага убедителни доводи защо трябва да направим всичко по силите си, за да спасим тези същества от изчезване и да помогнем за тяхното опазване.

„Драматичните, дори отблъскващи сцени, с които започва филма, може да смутят някои хора в първия момент – споделят от екипа. – Всеки е виждал красиви видео и фото кадри с лешояди, но те оставят в сянка истинската им същност и ролята им в природата – те са мършоядни птици, вършат „мръсната“ работа и почистват след смъртта.“

Подобно на повечето мършоядни животни лешоядите предпочитат прясна мърша. Благодарение на стомашната си киселина обаче могат да се справят без проблем и с по-стари останки от животни – дори такива, които повечето други мършоядни не биха докоснали. „За хората може и да не изглежда привлекателно, но всичко е въпрос на вкус“, гласи едно от посланията във филма.
Във филма се разглежда и най-голямата заплаха за лешоядите – незаконното използване на отрови, и се разкриват част от методите, с които екипът на проекта се бори с деликатната ситуация в района на Родопите. Тровенето е основната заплаха за лешоядите навсякъде. За съжаление и в Източните Родопи все още има инциденти със забранени отровни вещества, които се използват за предпазване от хищници (предимно вълци). От ключова важност е на тази изключително вредна практика да се сложи край, тъй като тя е в състояние да заличи цяла популация само за няколко дни. Такъв бе случаят в Кресна, където бе отровена почти цялата популация на белоглавия лешояд в района.
Не е за вярване, че само шепа гранули от вещество, предназначено да убива червеи и други безгръбначни, може да повали животно, чиито стомашни сокове са достатъчно киселинни, за да неутрализират бяс, холера и антракс.  Лешоядите обаче просто не могат да се справят с изкуствените отрови.
Във филма ще се запознаете и с единствения в страната действащ екип за борба с отровите  – Николай Терзиев и неговия четирикрак партньор Барс, който от няколко години играе безценна роля в опазването на лешоядите в Родопите. Барс е специално обучено куче,  което патрулира в Източните Родопи и намира отровни примамки и отровени животни.
„Постарахме се да изложим вълнуващите факти около живота на лешоядите и досега им с хората по нов, забавен начин, с който се надяваме да спечелим вниманието на широк кръг зрители, особено от по-младото поколение. Съчетанието на документални кадри, анимация и колаж позволяват за кратко време да предадем възможно най-съдържателно и въздействащо внушението, което целим“, казват авторите. „В крайна сметка целта ни е да вдъхновим максимален брой хора да допринесат по някакъв начин за опазването на тези безспорно полезни птици.“

„Време за обяд“ е продукция на българската продуцентска къща Beardfrost. Екипът на „По-диви Родопи“ биха искали да благодарят на всички, участвали в продукцията – пред и зад камерата.
Моля, насладете се на видеото тук … и не губете апетита си!