Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

В петък следобед двора на детска градина „Изворче“ в Банкя събра заедно 119 „растения и животни“ от дивата природа на България по време на Карнавал на биоразнообразието.

На импровизираната сцена дефилираха 119 деца в най-разнообразни костюми на растения и животни, изработени от техните родители или госпожите, които се грижат за тях в детската градина.

В Банкя в петък следобед „слязоха“ от гората много вълци, „кацнаха“ пчелички, калинки, щурци и „подскачаха“ диви зайчета. Пристигна и зоо полицая Иван, който контролираше и се грижеше за реда по време на празника на природата.

И като на всеки Карнавал имаше и жури, което оцени костюмите и артистичните изяви на участниците в него. За най-ефектен костюм сред всичките 119 беше отличен този на Сияна, която се беше преобразила с помощта на майка си в бухал – най-голямата сова у нас, която живее в гори със стари и големи дървета.

В ролята на бял щъркел се появи Зара, която знаеше, че тази най-позната и обичана от хората птица вече е отлетяла на юг. Само Зара, като бял щъркел, беше на сцената в двора на детската градина, облечена в куп пера направени от найлонови торбички – един от най-големите замърсители в природата и с огромен червен клюн. Зара спечели наградата за най-оригинален зелен костюм в тазгодишния Карнавал на биоразнообразието.

Хитрата и рижа лисана, изиграна от Ева, беше отличена с приза за най-ефектно и артистично дефилиране. И не на последно място и с много усмивки наградата за авторска творба отиде при Миро – охлювчето с огромна къща на гърба си, специално изработена от майка му.

Две групови награди бяха връчени за участие в Карнавала на биоразнообразието. Приказката – мюзикъл, която разказаха и изпяха дечицата от група „Звънче“ заслужено им спечели наградата за най-добра артистична изява, а безбройните ежковци от група „Пчелица“ донесоха за децата и наградата за тематичен костюм.

Карнавалът на биоразнообразието на тема „Растенията и животните на България“ се проведе в рамките на кампанията „Натура 2000 идва в столицата“, която се организира по проект „ПрироДА“ на Издателство „Просвета“, Просвета „Либри“ и Българското дружество за защита на птиците с любезното съдействие на екипа на детска градина „Изворче“, град Банкя.