Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Трите камери, инсталирани в гнезда на бели щъркели в самоковските села Ярлово и Драгушиново, вече предават в реално време. Всеки може да бъде свидетел на завръщането на любимите на стотици хиляди хора от цял свят щъркелови семейства и да ги покани в дома си чрез YouTube канала на БДЗП.

Камерата, която бе инсталирана още през 2017 г. в щъркелово гнездо в село Ярлово, близо до Самоков, вече предава на живо на следния линк:  https://bit.ly/41Gu8oj Все още очакваме птиците, кръстени Снежи и Вихрен, да се завърнат в гнездото.

Близо до тях гнезди и друга двойка бели щъркели, която миналата година наблюдавахме за пръв път. Следете за тяхното завръщане тук: https://bit.ly/3y5WCKA

През миналата година и двете семейства ни зарадваха с ново поколение и отдадени родителски грижи. Едните птици отгледаха успешно три малки, а другите – две.

Камерата към щъркеловото семейство в село Драгушиново предава на живо на следния линк:  https://bit.ly/3ZFziyU

Все още очакваме завръщането и на Драга и Драго. Наблюдаваме живота им на живо от 2019 г. насам. През миналата година те успяха да отгледат успешно пет малки. Пред очите ни на 9-ти май се излюпиха първите две щъркелчета, а на 13 юли станахме свидетели и на първия полет на млада птица от гнездото.

Очакваме с нетърпение отново да станем свидетели на подобни моменти и през този сезон!

Инсталирането на двете камери е част от мерките за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“, изпълняван от „ЕРМ Запад“ ЕАД (Електроразпределителни мрежи Запад  ЕАД) в партньорство с Българското дружество за защита на птиците. Наблюденията на живота на двете семейства предоставят ценна информация за биологията и екологията на вида, която ще послужи при планирането на бъдещи дейности по неговото опазване. Друга изключително важна мярка е монтирането на 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Това ще намали инцидентите и ще минимизира заплахата за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. До момента поставените платформи са 917 в Западна България.