Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че при нелеп инцидент ни напусна нашият приятел и съмишленик Валентин Велев. Вальо беше изключителен човек, с голямо широко и безкористно сърце! Винаги готов да помогне и да се отзове, дори в най-критичната ситуация.

От почти 15 години той отговаряше за опазването на царския орел в района на гр. Сливен. Заслугите му за възстановяване на вида в района на Сливенско са изключителни. С огромен ентусиазъм и отдаденост, Вальо не спираше да полага усилия за опазване на българската природа. Всеки ден изминаваше с колелото си по 30 км, за да се придвижи до гнездото на царските орли, което охраняваше между март и август до излитане на малките. И това при всякакви условия като дъжд, сняг, буря, пек. Зимата подхранваше орлите отново само с колелото. Под неговата опека успешно напуснаха гнездата си над 30 млади птици, които допринасят за постепенното възстановяване на популацията на световно застрашения царски орел.

Валентин Велев

Вальо участваше и в най-мащабното проучване на смъртността на птиците, причинено от рисковата електроразпределителна мрежа. Установил десетки загинали птици под жиците, неговите усилия допринесоха за идентифициране на най-опасните електроразпределителни  линии в района на Сливенското поле, които впоследствие бяха изолирани.

Голямото сърце на Вальо ще продължи да бие в нас и неговите дела ще живеят вечно! Почивай в мир, приятелю! Светъл път на душата ти!

Валентин Велев