Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: Вая в Израел, © Avi Livne

Две години изминаха откакто следим пътешествията и приключенията на розовия пеликан Вая. Припомняме, че на 15 септември 2021 г. екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на женски розов пеликан в района на Бургаското езеро. Това е първият розов пеликан с предавател в България.

За разлика от къдроглавите пеликани, розовите за изявени мигранти. Всеизвестен е факът, че по време на миграция през нашата страна преминават десетки хиляди розови пеликани или 100 % от Европейската популация на този интересен вид.

Благодарение на Вая, за тези две години успяхме да получим и научим излючително ценни и интересни данни за екологията на розовите пеликани. Една част от информация е нова и за учените, които работят с този вид. За тези две години Вая успя да измине общо 13364 км. и да посети 12 държави – България, Румъния, Украйна, Гърция, Турция, Сирия, Ливан, Израел, Йордания, Египет, Судан и Южен Судан.

Придвижванията на Вая

Миналата зима Вая се отказа да мигрира до Африка и прекара зимните месеци в Израел. Там неколкократно беше наблюдавана от местни орнитолози. Радващо е, че успя да избегне клопката на птичия грип, който върлуваше в тази страна тогава.

Снимка: Вая в Израел, © Avi Livne

На 17 април 2022 г. птицата започна своята миграция на север. Последва двудневен престой в Сирия, след което Вая се задържа около седмица в различни езера в Централна и Северозападна Турция. На 4 май Вая посети и делтата на река Марица в Гърция, а на следващия ден вече беше пристигнала в язовир Мандра край град Бургас. Пролетта и лятото пеликанът прекара в района на любимата си делта на река Дунав, като от време на време посещаваше и езерото Сребърна, Кълърашкото езеро и пясъчните коси по река Дунав. В началото на септември Вая пристигна в Бургаските езера, където се запаси с храна, и в средата на септември се отправи на юг. Този път пеликанът реши да прекара зимата в Африка. Успешно прелетя над Суецкия канал, последва поречието на река Нил и прекара няколко дни в езерния комплекс Тошка, намиращ се в пустинята Сахара в Египет. Следващите няколко седмици Вая продължи да следва поречието на река Нил и достигна териториите на Южен Судан, където прекара цялата зима. През април 2023 г. птицата стартира своята миграция на север и след няколко седмичен престой в Египет, Израел и Турция, на 7 юни Вая се завърна в България, като тогава беше наблюдавана да нощува по дигите в Атанасовското езеро. След няколкодневна почивка нашият пътешественик продължи на север и се озова в Сребърна. Лятото Вая прекара в езерото Кълъраш в Румъния, както и в различни влажни зони в делтата на река Дунав. Към момента птицата е в блатата на остров Малый Татару, намиращ се в близост до град Измаил в Украйна. Най-дългото разстояние, което птицата измина за един ден, е 309 км., а най-високият полет е регистриран на 2297 м. надм. в.

Вая в Кълърашкото езеро, © Емил Тодоров

Всеки момент очакваме Вая да стартира отново своята миграция на юг, като й пожелаваме успешно и безпроблемно да прелети до зимните си квартири. Вероятно птицата отново ще спре за кратка почивка в Бургаските езера, където нашият екип ще я очаква.

Поставянето на предаватели на розов пеликан се извършва за първи път в България и е голям напредък в изследването на този вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия учените могат да проследят движенията на птиците и да локализират местата, където пеликаните се хранят, нощуват, почиват, мигрират, зимуват и гнездят. Отделно се получават ценни данни за скоростта, височината и начина на полет и това в реално време. Благодарение на предавателите ще разберем повече за екологията, придвижванията и заплахите за вида, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване.

Дейностите по опазване на къдроглавия и розовия пеликан се осъществяват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.