Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Eмилия Янкова

На 17 ноември 2022 г. в парк „Орландовци“ в София се срещнахме с 40 деца от 3а и 3б клас на 58 ОУ „Сергей Румянцев“ и техните учители, за да разкрием пред любопитните им погледи пъстрия свят на птиците. На събитието присъстваха и представители на СО – район „Сердика“.

© Eмилия Янкова

© Eмилия Янкова

Екип на БДЗП изнесе пред учениците лекция, посветена на градските птици. Акцент бе поставен на видовете птици, които можем да срещнем в населените места, как лесно да ги разпознаваме и с какво можем да им помогнем да оцелеят през зимата.

Децата имаха възможност да наблюдават птиците с бинокли, закупени в рамките на проекта „Младежи, запознайте се с градските птици“. А на всички деца и учители бяха раздадени плакати, които ще им помогнат в разпознаването на най-често срещаните пернати обитатели близо до нас.

© Eмилия Янкова

На 18 ноември посетихме и 27 СУ „Акад. Георги Караславов“, където отново представихме презентация за градските птици пред близо 80 деца от първи, трети и четвърти клас и техните учители.

©  Йорданка Луканова

© Йорданка Луканова

От терасата на училището децата наблюдаваха с бинокли свраки, чайки, сиви врани, гълъби, гугутки и керкенез.

© Йорданка Луканова

© Йорданка Луканова

На всички ученици бяха раздадени от същите плакати, които ще затвърдят новите им знания за най-характерните птици в градовете.

© Йорданка Луканова

© Йорданка Луканова

Събитията се организират по проект „Младежи, запознайте се с градските птици“, финансиран по програма на Министерството на околната среда и водите „Младежи за околна среда“ чрез възлагане от РИОСВ-София.

© Йорданка Луканова

© Йорданка Луканова