Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Днес – 1.9.2018 г., е Международният ден на лешоядите. Тези величествени птици не случайно имат свой специален ден, който се чества всяка първа събота от септември. От хилядолетия лешоядите са помагали на нас хората със своята незаменима функция на санитари в природата. Много култури са ги почитали като свещени и са се прекланяли пред уникалните характеристики и способности на тези непопулярни сред съвременното общество птици.

Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората, като по този начин се превръщат в своеобразни носители на живота, не – на смъртта. Съществуват научни изследвания, според които лешоядите, чрез своята дейност, предоставят на обществото екологични услуги на стойност над 100 млн. евро годишно. Днес заради редица заплахи, пред които човешкият свят ги изправя, лешоядите са на път да изчезнат в рамките на нашия живот. Основна причина за това са отровите.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес у нас гнездят само белоглавият и египетският лешояд, като на гости от съседна Гърция понякога ни посещава и черният.

По случай деня в Хасково ще бъде открита изложбата „Властелините на Родопите“. Официалното откриването ще се проведе на 6-ти септември (четвъртък) от 10 часаа изложбата ще бъде разположена на Улицата на занаятите в Хасково в периода 6-10 септември. Галерията ще бъде част от културната програма на община Хасково, посветена на Дните на Хасково.

Фокусът на изложбата „Властелините на Родопите“ ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите ще могат да видят още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани. Външната галерия включва общо 32 фотографии от девствената природа на източния дал на Родопите, едно от последните запазени подобни кътчета в Европа.
Очаквайте скоро информация за още събития през септември и октомври, посветени на лешоядите.

Изложбата е създадена в рамките на LIFE проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците.