Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Дари мисъл, усилие, време, умения, дари себе си за един световно застрашен живот! И виж как това ще промени твоя. Египетският лешояд – птицата с екзотичното име все още си е всъщност наша. Рее се над български планини и отглежда малките си у нас. По точно това правят едва 26 двойки от вида, чиято популация по света намалява застрашително с всяка година.

Българското дружество за защита на птиците пое отговорната и изключително амбициозна роля да бъде водещата организация в един от най-големите проекти в света за опазването на световно застрашения вид – „Нова надежда за египетския лешояд“ в партньорство със Зелени Балкани. Проектът обединява институции и организации от 14 страни от три континента – всички те част от миграционния път на тази изключителна птица. Както всяка страна има своята роля за спасението на вида, така и всеки един от нас.

Затова екипът на „Нова надежда за египетския лешояд“ те пита: „Можеш ли и ти да помогнеш на Птицата на Фараоните?“ И тази година имаме нужда от стражи за нашите малки египетски лешояди! Искаш ли да бдиш на бебета лешояди, докато пораснат и безопасно разперят крила? С това ти би станал част от десетките доброволци – охранители на гнезда от България и чужбина. От 2014 до момента в охраната на гнезда на египетски лешояди са се включили над 50 доброволци, включително гости от Канада, Литва, Германия и САЩ.

Ако отговора е „да“, попълни и изпрати приложения формуляр до 30 юни, 2019 г. до и   и стани част от екипа на проекта.

Предлагаме ти и още една възможност за помощ от вкъщи – само чрез компютърния екран можеш да бдиш над единственото диво гнездо на египетски лешояд в света с поставена онлайн видеокамера, за да подадеш сигнал, ако малките са в опасност. Свържи се с нас и научи повече!