Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 6 и 7 август в местността „Паметниците“ край гр. Свищов се проведе ежегодния събор на Българско дружество за защита на птиците. Организатор на събитието тази година бе клона на Дружеството в град Свищов. Въпреки дъждовното време, около 50 от членовете на БДЗП прекараха два изпълнени с приятни впечатления дни на мястото, от където е тръгнал освободителния поход на руските войски. Около лагерния огън се събраха представители на клоновете на Дружеството от градовете Свищов, Бургас, Козлодуй, София, Плевен, Разград, Тополовград, Павликени, Сливен, Карнобат и Маджарово

Всички гости имаха възможност да разгледат парк „Паметниците“, а на другия ден да посетят разкопките на римския град „Нове“ и къщата-музей на Алеко Константинов в гр. Свищов. До очарованието на р. Дунав се докоснаха тези, които се качиха на малкото корабче „Одисей“ от което наблюдаваха птици по време на разходката до носа о-в Вардим, а други се упражняваха в гребане с гумената лодка.

Вечерта на 6-ти август бе изтеглена томболата за участниците в Схемата за мониторинг на обикновените видове птици, а ето и разпределението на наградите:

  • 1 награда – бинокъл 10х50 Nikon в комплект с раница и столче спечели Георги Бърдаров от Свищов.
  • 2 награда – цифров фотоапарат Polaroid спечели Владимир Добрев от Хасково.
  • 3 награда – определител но птиците в Европа и Близкия Изток на издателство Колинс спечелиха: Иван Митев от Русе, Стоян Николов от Варна и Цветелина Гелемерова от Гоце Делчев.
  • На печелившите честито, а на всички останали до нови срещи!