Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Вчера членовете на Европейския парламент отхвърлиха регулацията за устойчива употреба на пестициди. За съжаление мнозинството от тях се поддаде на подвеждащата информация, разпространявана в масивната лобистка кампания в защита на пестицидите. Законодателството, което е съществена част от Европейската зелена сделка и стратегията „От фермата до трапезата“, трябваше да е част от решенията за справяне с кризата в биоразнообразието като намали използването на пестицидите наполовина до 2030 г. Вместо това мнозинството от членовете на парламента гласува за отхвърляне на предложението, с което отравянето на природата и хората ще продължи.

Отхвърлянето на закона, насърчавано от консервативните партии и подкрепяно от крайната десница и от много либерали, заби пирон в ковчега на опитите да възстановим връзката ни с природата, за да можем да произвеждаме здравословна храна в дългосрочен план. Като подкрепиха позицията на могъщото селскостопанско лоби, депутатите, които се предполага да представляват европейските граждани, направиха точно обратното. Те пренебрегнаха исканията на над 1 милион загрижени жители на Съюза.

Марилда Даскали, експерт по селскостопанските политики в BirdLife Europe:
“Европейските политици избраха път, който обещава мрачно и предизвикателно бъдеще за нас и за децата ни. Подкрепата на селско стопанство, което продължава да замърсява околната среда с токсични съставки и заплашва здравето ни, е неустойчив избор. Въпреки очевидната вреда за гражданите и призивите на научните среди за Европа, свободна от пестициди, нашите представители избраха да поддържат една катастрофална система.“

През януари или февруари 2023 г. се очаква държавите членки да приемат „общия подход“ към закона. Парламентът ще трябва да гласува позицията на Съвета. Предложението на Комисията обаче се посрещат с много опасения от Съвета и предстоят трудни преговори.