Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Днес Европейският парламент одобри споразумението, което триалогът постигна относно Закона за възстановяване на природата. Депутатите се вслушаха в призива на над 1 милион европейски граждани, бизнеси, учени и неправителствени организации и създадоха условията този първи по рода си закон да стане реалност.

Законът за възстановяване на природата предоставя на Европа историческа възможност да върне природата на континента. Във време, когато наводнения, суши и пожари нанасят опустошителни поражения из цялата планета, този закон ще ни помогне да гарантираме по-безопасно и здравословно бъдеще за европейците.

Въпреки усилията на крайно десните и консервативните групи да провалят приемането на закона в последния момент и въпреки дезинформационната кампания от определени лобистки групи, мнозинството от европейските депутати останаха верни на демократичните и законодателни процеси и одобриха споразумението от триалога, в чиито обсъждания участваха миналата година.

Последната стъпка в процеса на приемането на закона е официалното му одобрение от държавите членки на Съюза, което се очаква да стане през март или април тази година.

Коалицията #RestoreNature, съставена от BirdLife Europe, Client Earth, European Environmental Bureau и WWF EU, споделя: „Законът за възстановяване на природата винаги е бил много повече от закон в полза на природата. Той е символ, че Европа може и ще се посвети на борбата за оцеляването на планетата. С облекчение видяхме, че депутатите се вслушаха във фактите и науката и не се поддадоха на популизъм и всяване на страх. Сега призоваваме държавите членки да последват примера им и да приемат този толкова необходим закон за природата на континента.“