Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Египетски лешояд, © SPNL

Помните ли Анахита и нейната изпълнена с много перипетии и емоции история? История за висок дух, борба за оцеляване, отдаденост, международно сътрудничество и успех. И за радост всичко завърши с щастлив край миналата събота (22 януари 2022 г.), когато бе успешно транспортирана от Ливан до Прага през Истанбул.

Историята на Анахита започва през септември 2020 г., когато тримесечният египетски лешояд напуска България, за да осъществи първата си миграция на юг. Анахита, кръстена на древната персийска богиня на плодородието, водата, изцелението и мъдростта, поема с увереност по дългия път. Но при преминаване през Ливан сигналът от поставения на птицата GPS/GSM предавател започва да предава от едно място – знак, че се е случил инцидент с лешояда. Екип на Природозащитното дружество в Ливан (SPNL) незабавно е информиран и бързите му действия довеждат до успешната мисия за намиране и спасяване на пострадалата от незаконен острел птица. Анахита е намерена жива, но тежко ранена – крилото и кракът й са счупени, а в тялото й са открити девет оловни сачми.

Ветеринарните грижи и последвалата операция са извършени в Ливан под ръководството на ветеринарите от Зелени Балкани и Нийл Форбс. Анахита дълго време се възстановява под грижите на местните ветеринари и екипа на SPNL. Дори отново успява да полети, но проблемът с единия й крак е сериозен и това не позволява освобождаването й в дивата природа. Египетският лешояд ще остане в плен, като ще бъде включен в програмата за размножаване на вида на затворено.

Анахита, © Антон Вайдл

Анахита, © Антон Вайдл

Анахита прекара повече от година под грижите на SPNL в Ливан, докато наскоро настъпи момента да се върне отново в Европа. Това стана възможно, благодарение на подкрепата на екипа на зоопарка в Прага и Антон Вайдл – координатор на Европейската програма за застрашени видове (EEP). Екип на БДЗП бе отговорен за координацията – транспортирането на жива птица от Близкия изток до Европа не е лесна задача. След много месеци на комуникация с различни органи, издаване и предоставяне на разрешителни, тестове за болести и много усложнения, най-накрая всички усилия доведоха до резервиран полет за 21 януари.

В ранните часове Анахита е натоварена в самолета в Бейрут и няколко часа по-късно се озовава в Истанбул. Заради лошото време обаче птицата не е натоварена на първия полет за Прага, а трябва да остане на летището още една нощ и търпеливо да изчака следващия полет. Докато тя чака, целият екип (над 10 души), част от тази операция, е в напрегнато очакване. След още два часа закъснение на полета тя най-накрая поема към крайната си дестинация – Прага. Анахита пристига благополучно в добрите ръце на Антон Вайдл и ветеринарите от зоопарка в Прага. Точно навреме – два дни по-късно летището в Истанбул бе затворено поради обилните снеговалежи и лошото време.

Анахита, © Антон Вайдл

Анахита, © Антон Вайдл

Анахита засега ще остане в зоопарка в Прага и ще бъде част от програмата за размножаване на вида на затворено. Пожелаваме й да намери скоро подходящ партньор, с който да отгледат много пиленца. Те ще бъдат освободени в родната й страна – България. Така Анахита би могла да допринесе много за възстановяването на вида на Балканите.