Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

LIFE проектът „Нова надежда за египетския лешояд“ на БДЗП, който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия Изток и Африка, подкрепя един от дните на дългогодишното спортно състезание: Атлетическата лига за деца 6-15 години „Go Kids“ 2019.

На 5 октомври на Национален стадион „Васил Левски“ под мотото: Любители на природата. Шампиони в спорта, близо 500 деца ще застанат на стартовата линия и ще се борят за победа. Освен тази огромна емоция и отговорност, която ще изживеят, малките атлети ще научат за една също малка по размер, но изключителна ценна и древна птица, оцелявала хилядолетия, но застрашена от изчезване днес. Митичният египетски лешояд – истински атлет в дивата природа естествено ще вдъхнови подрастващите да не се отказват, колкото и трудно да изглежда едно предизвикателство.

Лекция и образователни игри ще се проведат в деня на състезанието, като всички участници ще получат тематични подаръци от Българското дружество за защита на птиците и ще научат какво е общото между египетския лешояд и децата атлети.
Цялостното преживяване ще се насърчи децата да бъдат сърцати пазители на смелата птица и посланици на историята й.
Основна цел „Нова надежда за египетския лешояд“ е опазването на най-източната популация на вида в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за египетския лешояд в гнездовите му територии и по пътя на миграция.

На сайта www.LifeNeophron.eu може да научите повече за проекта и останалите му дейности, както и да наблюдавате на живо камерата от диво гнездо на вида в България.