Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Отмина още един месец откакто двата египетски лешояда от адаптационната волиера в Източните Родопи – Фер и Анди, са в дивата природа. В самото начало те се сблъскаха с много предизвикателства – трябваше да си намерят безопасно място, за да прекарат нощта, да се справят с атаките на врани и гарвани. Анди веднага започна да посещава площадката за подхранване в близост до мястото на освобождаването, докато на Фер й трябваха няколко дни, докато разбере, къде има безопасна храна. След като се справиха с глада, двата лешояда прекарваха повече време в летателни упражнения. Те бързо се научиха как да отблъскват гарваните и дори започнаха да се закачат с други птици на свой ред. Ден след ден Анди и Фер ставаха все по-уверени, набирайки сила и опит, които да им помогнат в най-голямото предизвикателство – първата миграция през есента.

Анди пръв започна да изследва Източните Родопи с еднодневни пътувания първо на изток, после на юг, след това отново на север и на изток. Той бавно разширяваше обхвата си и посещаваше други територии на вида в района. Един ден дори се отправи към Гърция и достигна територията на Иляз, който за пръв път направи опит за гнездене тази пролет. Иляз – египетският лешояд, маркиран със сателитен предавател през 2012, миналата година намери партньор и се установи в гнездова територия в Гърция. Седмица по-късно Анди реши да посети Гърция отново, но този път отлетя направо към Националния парк Дадя и през уикенда се присъедини съм колонията на черния лешояд там.

Междувременно Фер се придържаше в близост до площадката за подхранване. Започна да предприема полети на изток и на север и също да посещава други гнездови територии на вида. Той посети площадката за подхранване в Маджарово и бе заснет от туристи докато се храни заедно с голяма група белоглави лешояди. Фер изглежда много спокоен и приятелски настроен към другите птици. Лети изключително добре и е много добър в откриването на мърша в природата.

По-големият брат на Фер се присъедини към клуба на младите скитащи птици в началото на юни. Пантелей бе отгледан от същите родители на Фер в зоопарка Йерез в Испания година по-рано и бе освободен миналата пролет по същия метод. Пантелей прекара зимата на остров Крит и наскоро се завърна на мястото на освобождаването. През първите няколко дни след завръщането си той интензивно се хранеше на площадката за подхранване, за да възстанови силите си след миграцията, след което започна да изследва цяла България. Първо направи еднодневно посещение на Сакар, след това се отправи към Турция и Странджа. Малко по-късно той реши да отиде още по-далеч и предприе най-дългото си пътуване досега като достигна река Дунав. Преди дни се премести на югозапад и стигна до низините край Пловдив. След всяко пътуване Пантелей винаги се завръщаше при площадката за подхранване в Източните Родопи.

Всеки може да наблюдава придвижванията на всички, маркирани със сателитни предаватели египетски лешояди, тук.

 

LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/000874) обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС. Координиращ бенефициент е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Асоциирани бенефициенти са Гръцко орнитологично дружество/ BirdLife Гърция, WWF ГърцияКралско дружество за защита на птиците (RSPB), Асоциация Природа / BirdLife Турция (DD), BirdLifе за Близкия ИзтокBirdLife АфрикаОрнитологичния изследователски институт „А. П. Левентис” (APLORI), Меморандума за мигриращите хищни птици в Африка и Евразия (CMS/RaptorsMoU), Зелени Балкани.