Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Волен Аркумарев

Тази седмица нашите колеги поставиха сателитен предавател на млад царски орел в гнездото му в Югоизточна България. С него броят на маркираните птици в последните две години става 5, като целта ни е той да достигне поне 10 в рамките на дейностите на БДЗП по проучване и опазване на царските орли в България.

© Стойчо Стойчев

© Стойчо Стойчев

Сред предизвикателствата, които тази дейност поставя е достигането на гнездото, което в случая беше разположено на над 10 метра височина. Поставянето на самия предавател също е много специфично умение, което владеят малко специалисти в България: той се закрепва със специални тефлонови презрамки, по начин, който не ограничава движенията на птицата.

Стойчо Стойчев

© Стойчо Стойчев

© Стойчо Стойчев

© Стойчо Стойчев

Благодарение на дългогодишните усилия по опазването на вида миналата година популацията му в страната достигна рекордните 41 двойки. Тази година обаче са регистрирани 37 двойки. Този спад е индикация за наличие на повишена смъртност. Сателитното проследяване е един от най-добрите методи  за установяване на заплахите за царския орел.

Една птиците, маркирани миналата година, се сблъска с типична опасност за вида: беше простреляна с ловно оръжие от бракониер на територията на община Стралджа, но за щастие беше открита жива от нашия екип и излекувана от колегите ни в Спасителния център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Благодарение на друга маркирана миналата година птица, Борис, открихме неизвестни факти  за зимуването и придвижването на царския орел. След като прекара зимата на о. Крит той премина през България при завръщането си на континента, за да летува в Централна Европа. До момента е пребивавал в Австрия, Словакия, Унгария и Сърбия, а сега и сега се намира в Северозападна Румъния близо до границата с Унгария.