Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Екологичната катастрофа в района на Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море, се разраства. Въпреки коментарите, че инцидентът е от локален мащаб и нефтеният разлив няма да достигне България, данните са повече от тревожни. Поне 30 000 са мъртвите птици, още хиляди са покрити с мазут и обречени на сигурна смърт. Вестите за още предстоящи бури в района също засилват напрежението, тъй като забавят спасителните операции и почистването на огромното мазутно петно.

Под заплаха са заливите Казилташ, Дински и Тамански, обявени за орнитологично важни места. Тези райони се използват за почивка от повече от 50 000 мигриращи водолюбиви и други видове птици. Сред тях са видове като морският орел и къдроглавият пеликан, включени като уязвими в червената книга на IUCN.

Екокатастрофата зловещо напомня, че отговорните институции трябва да са по-строги, прилагайки превантивни природозащитни мерки. Най-старата световна организация за защита на птиците BirdLife International следи развитието на проблема не само заради стряскащата информация за 30 000 мъртви птици. Бедствието ще се отрази върху популациите на засегнатите видове. Хиляди птици няма да се завърнат по гнездовищата си и няма да дадат потомство, т. е. моментната катастрофа ще има фатални последици за популациите на големия корморан, лиската, големия гмурец и още десетки видове мигриращи птици.

През различните години в България са зимували между 200 000 и 700 000 водолюбиви птици. Тази година, в резултат от черноморското бедствие, най-вероятно голяма част от птиците, които очакваме да зимуват по нашето черноморско крайбрежие, няма да достигнат дотук. Цялата популация на големия корморан по българското Черноморие е 1500 птици, на лиската е до 35000 птици, на големия гмурец е до 1000 птици, а на черновратия гмурец до 1800 птици. Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ ще проследи проблема с конкретни данни от предстоящото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. За състоянието по северното ни Черноморие следят екипите на БДЗП – Варна.

Страницата е в процес на разработка. Молим да ни извините за това, че някои от функционалностите все още не са активни.