Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: © Мехмед Ханай

Още един  царски орел със сателитен предавател загина от токов удар. Фаталният инцидент се случи миналата седмица в Европейската част на Турция.

След като получихме тревожен сигнал от предавателя, се свързахме с нашите колеги Мехмед Ханай и Танер Юздемир от организацията DOKU, които реагираха бързо и успяха да намерят трупа на птицата. Загиналият орел беше маркиран от екип на БДЗП това лято в гнездо в Югоизточна България Другият млад орел, излюпен в това гнездо, също загина от токов удар този месец край Стара Загора. Така три от шест царски орела, маркирани с предаватели през последните две години, загинаха при кацане на опасни електропроводи.

Снимка: © Стойчо Стойчев/БДЗП

В Турция, както и в България, голяма част от електропроводите са опасни най-вече за едрите грабливи птици и щъркелите, но също и за по-дребни видове, като враните и соколите. Някои от тях представляват истински смъртоносни капани, убиващи десетки птици всяка година. БДЗП и ДОКУ започват съвместен проект за опазване на царския орел в Турция, който има за цел да проучи проблема в Европейската част на Турция и да представи опита от България за намаляване на смъртността на птиците.

Снимка: © Мехмед Ханай