Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Животът на щъркеловото семейство в село Драгушиново, община Самоков, отново е във фокуса на камерата и може да бъде проследен отблизо в YouTube канала ни. 

Камерата, с помощта на която наблюдаваме денонощно какво се случва в гнездото на една от двойките щъркели в самоковското село, беше инсталирана през март миналата година. Само преди дни бе възстановено излъчването и вече сме свидетели на ежедневието на щъркеловото семейство.

Наблюденията, благодарение на съвременната техника, са един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците. Проучването проведено по този начин ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците и на по-късен етап приложени на практика.

Инсталирането на камера на щъркеловото гнездо е само една от мерките, които ЧЕЗ Електроразпределение България и Българско дружество за защита на птиците, предприеха за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“. Друга изключително важна мярка е монтирането на 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда.