Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Грандиозното завръщане на дивата природа в Източните Родопи оживява на телевизионните екрани на NAT GEO WILD по целия свят. Зрителите в България ще могат да гледат премиерата на епизода “Завръщането на лешоядите” тази събота, 19-ти септември от 19 ч.
Филмът е част от зашеметяващата документалната поредица “Europe’s New Wild” (Възраждане на дивата Европа). Със силен старт в края нa това лято на международните канали на NAT GEO WILD, поредицата от шест епизода разказва за впечатляващото завръщане на дивата природа на най-неочаквани места на Стария континент. “Българската” серия ще бъде излъчена на повече от 45 езика и се очаква да  достигне най-малко 140 милиона домакинства в повече от 160 страни.

Зрителите на “Възраждане на дивата Европа” ще станат свидетели на дивата страна на Европа за първи път. Старият континент е известен с богатата си култура, история и динамични градове, но за повечето хора е тайна колко разнообразен и зрелищен е европейския див свят. Сериалът разкрива още колко устойчива е природата и как може да се завърне, ако ние го позволим.

Във фокуса на почти едночасовия документален филм ще са Източните Родопи и един емблематичен за района вид – лешоядите. Зрителите ще могат да видят още кадри на спиращи дъха кадри на пейзажи, бозайници, редки птици и влечуги, и да научат повече за завърналите се през последни години зубри, елени и тарпани.  Епизодът показва борбата за възстановяване на прекъснатата хранителна верига в  България и Гърция. „Завръщането на лешоядите”  разкрива в детайли неуморните усилия на екипа на „По-диви Родопи“, техните партньори от Българското дружество за защита на птиците и европейската мрежа Rewilding Europe за завръщането на тези птици. Възстановяването на природните процеси връща дива хармония и баланс в този балкански пейзаж.

Целта на документалната поредица ще увеличи интереса, осведомеността и rewilding подкрепата за възстановяването и завръщането на дивата природа. Със зашеметяваща кинематография, поредицата има амбициозната задача да забавлява, обучава и вдъхновява широката публика.

За повече информация, посетете сайта Europe’s New Wild. Редовните актуализации на поредицата също се споделят с хаштаг #europesnewwild.

Документалната поредица “Възраждането на дивата природа” е копродукция на Rewilding Europe, Off the Fence Productions и Bonne Pioche Television, подкрепена е от WWF ХоландияХоландската пощенска лотария и Canon Europe. Епизодите ще се излъчват по Nat Geo Wild, PBS, France 5, Redbull / Servus TV и SVT.