Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Комисията по околна среда не успя да преодолее разделението при гласуването на проектодоклада за Закона за възстановяване на природата днес. Макар че по време на хаотичното гласуване на 15 юни бяха приети много увреждащи поправки, днешното отхвърляне на доклада предоставя възможност Европейският парламент да приеме по-последователен и амбициозен текст на 12 юли.

След отблъсването на най-опасната атака, ръководена от лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер в Комисията, включително и чрез замяната на онези членове на парламентарната група, отказващи да следват партийната линия, сега европейските представители ще имат възможността да докажат, че подкрепят твърдо стълбовете на биоразнообразието в Европейската зелена сделка. Европейският парламент трябва да остане силен срещу противодействието на консервативните сили и да предприеме твърди действия, за да защити гражданите на Европа от опустошителния ефект на кризите в климата и биоразнообразието.

„През изминалите месеци ЕНП на Вебер безсрамно нападна Закона за възстановяване на природата и Зелената сделка, но усилията им бяха напразни. Днешното разделение в Комисията по околна среда, при което половината представители гласуваха в полза на Закона, доказва, че лъжите, фалшивата информация и мръсните тактики срещат съпротивата на Парламента. Сега е време европейските депутати в пленарна зала да гласуват със съвест и отговорност в лицето на кризите, които заплашват самото съществуване на планетата ни“ – коментира Софи Рашарт, експерт политики в BirdLife Eвропа.

„Упоритият отказ на консервативните членове на Парламента да свършат работата, за която са избрани, а именно – да приемат силни закони, които да подпомогнат справянето ни с кризите в климата и биоразнообразието, е меко казано разочароващо – допълни Сергей Мороз, политически сътрудник в област Води и биоразнообразие в Европейското бюро по околна среда. – Това е особено видимо след силното послание от Съвета, който синхронизира позицията си в полза на Закона за възстановяване на природата миналата седмица и подкани Европейския парламент да продължи обсъждането му. Апелираме към избраните представители да последват тази покана и да застанат на силни позиции в пленарната зала.“