Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 12 май от 10:00ч. голямата поляна на Южния парк ще принадлежи повече от всякога на децата и родителите, които ще се впуснат в игри и вълнуващи приключения. Единадесетото издание на Фамилатлон по традиция ще направи неделния ден специален за стотици семейства, а познатите кътчета на столичния парк ще оживеят с различни активности за малки и големи.

Един от основните акценти на празника ще бъде „Панаир на възможностите“ – в рамките на деня деца и родители ще могат да избират сред 50 спортни клуба, детски работилници и организации. Всяко семейство ще изпробва нови активности и ще подреди своя програма за един незабравим ден. „Малката Европа“ отново ще превърне алеите на парка в цели държави, които деца и възрастни да преоткрият с помощта на специална маркировка. Всяка дестинация има свой домакин, който ще посреща участниците с традиционна храна, игри и информация за държавата. Най-малките велолюбители на възраст от 2 до 6 години ще получат възможност да се включат в „Малък велопоход“ със специални награди. Събитието ще включи и задължителните състезания за татковци и деца, които ще разполагат със свое време.

Там разбира се ще сме и ние от Българското дружество за защита на птиците за вече традиционните обиколки за деца и родители за наблюдение на птиците в Южния парк. С помощта на зрителна тръба и бинокли, опитен водач ще разкрие пред участниците в обиколката неподозирането пернато богатство на парка – около 65 вида птици! Сред най-често срещаните от тях са зеленоглава патица, син и голям синигер, славей, кос, сойка, сврака, зелен и голям пъстър кълвач и още много други. Водачът на обиколките ще сподели любопитни факти за всеки вид и ще научи децата на основни техники и познания за разпознаване на птиците около нас.

На специалния щанд посетителите могат да намерят информационни материали и да научат повече за застрашените от изчезване видове, за които БДЗП полага специални грижи, сред които са египетският лешояд и царският орел. Празникът ще е посветен и на Международния ден на мигриращите птици, който се отбелязва на 11 май, като темата му тази година е посветена на замърсяването с пластмасови отпадъци.
Фамилатлон се организира от Асоциация „Родители“ в партньорство с фондация “Три“ и подкрепата на Столична Община.

Участието на БДЗП в събитието се организира в рамките на LIFE проекти „Земя за царския орел“ и „Нова надежда за египетския лешояд“.