Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 27 юни от 17:30 до 20:30 часа в Парк Бунарджика в Пловдив Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира Празник на царския орел. Датата не е случайна – 27 юни бе избран за Национален ден на орела по време на кампанията „За да има орли“, която БДЗП организира, за да насочи общественото внимание към тези величествени, но все по-редки птици.

До паметника на Васил Левски в Бунарджика БДЗП кани малки и големи да се включат в обиколките за наблюдение на птици в парка, богат на над 100 вида. В обособената част всеки ще може да разбере лесно ли се пази равновесие върху въже – символ на опасните за птиците електропроводи, и да се впусне в свой кратък полет с батут. Творчески настроените ще могат да оцветят специално създадената рисунка на царски орел от художничката Александра Илиева от Inspire Bulgaria.

Кулминацията на празника е строеж на реално по размери гнездо на царски орел – внушителният трон на властелина на небесата. Инсталирането на изкуствени гнезда за царски орли е реална природозащитна дейност, която е част от усилията на БДЗП за възстановяване на хранителните и гнездови местообитания на вида, от който у нас са останали едва 29 двойки.

Събитието се организира в рамките на LIFE проекта на БДЗП „Земя за царския орел“ с подкрепата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.