Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

В края на миналата година заработи първата на Балканите камера за живо наблюдение на гнездо на белоглав лешояд в Източните Родопи. Въпреки че до този момент все още нямаме постоянни пернати обитатели, камерата вече ни разкрива интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. През последния месец различни белоглавите лешояди посещават гнездовата ниша, но я използват предимно за почивка. Ако гнездото бъде заето, ще може да наблюдаваме в реално време живота на тези редки птици. Очаква се още технологията да ни  предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще ни помогне за по-доброто опазване на вида. Камерата бе поставена през декември от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

Едва ден след поставянето на камерата гнездото бе посетено от млада двойка. Това даде надежда на екипа по проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, че гнездото ще бъде използвано и през предстоящия гнездови сезон.  Оборудването бе маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди  и да не пречи на размножаването им. През следващите седмици различни млади и възрастни лешояди посещаваха гнездото. Сред тях бе и възрастния лешояд Резос, който маркирахме със GPS предавател през май миналата година. Резос посети гнездото неколкократно прекарвайки по няколко часа в подреждане на гнездовия м­­­атериал или просто почивайки на удобното място (видео с Резос може да видите в линка). Благодарение на предавателя можем да проследим всяко движение на възрастния лешояд. Към момента Резос посещава гнездови скали и в двете колонии на вида по поречието на Арда и очевидно все още не е избрал къде да загнезди. Стискаме палци той да избере имено гнездото с камерата. Междувременно, в негово отсъствие друг, възрастен белоглав лешояд гнездящ наблизо „краде“ сламки и сухи треви от нишата и ги пренася в своето гнездо.

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През декември и януари величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки, така че ако двойка го хареса може да го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца, когато ще се излюпи новият живот. До края на месеца ще стане ясно, дали ще имаме късмет и ще може да наблюдаваме на живо живота на някоя двойка белоглави лешояди. Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци.

Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала ни в You tube каналаа скоро и на сайта на проекта. В линка може да се види и кратко и видео, заснето с GоPro камера от самото монтиране на съоръжението.

Засега камерата ще излъчва на живо само през деня поради опасения, че нощните снимки може да притеснят птиците. Уточняваме, че камерата в гнездовата ниша бе монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й бяха взети всички необходими мерки и не бе допуснато безпокойство на вида. Бяха спазени и всички забрани на защитената територия.

Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.