Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител
Получихме доста обаждания за проблем с крака на единия щъркел от Ярлово от загрижени наблюдатели на камерата на живо, която следи живота на Снежи.
Действително има някакъв проблем с единия крак на птицата, вижда се тънка нишка, вероятно плетено рибарско влакно, което се е увило около крака и над коленната става.
Тези проблем за съжаление е доста широко разпространен при щъркелите и други водни птици, като чаплите например, които се хранят край водоеми и други места, където има риба и съответно рискът от оплитане в изхвърлени или заплетени стари остатъци от рибарски влакна е доста голям. Това в много случаи представлява голям проблем и опасност за птиците, като нерядко се стига до фатален изход!
Вероятно само в България има стотици или дори хиляди птици с този проблем. Това е много трудно да бъде точно определено и изследвано в детайл.
В конкретния случай обаче едва ли може да се направи много, поради сложността и трудността на ситуацията!
Щъркелите са доста интелигентни птици и много трудно могат да бъдат хванати възрастните дори при добре подготвена акция и идеални условия.
В идеалния случай се използват различни методи, като специализирани мрежи или приспивателни стрелички, но това се прави на открити места, където няма опасност птиците да бъдат наранени или да пострадат поради други причини!
В конкретната ситуация нещата са доста сложни и рискови, включително съществува голяма вероятност птицата да пострада доста сериозно при опитите да бъде хваната:
▪️ Съществува риск от токов удар, ако птицата бъде подплашена – в непосредствена близост минават много жици на съседни стълбове;
▪️ Съществува риск от сблъсък с жици и други метални конструкции;
▪️ Птицата може да попадне в съседен двор с кучета и да бъде сериозно наранена или убита.
▪️ Птицата може да кацне на съседен покрив и т.н.
▪️ Има голяма вероятност птицата да отлети и да не бъде хваната и т.н.
Въпреки всичко това, се обсъждат всички варианти и вероятно ще се направят опити за спасителна акция.
В много подобни ситуации се изчаква докато птицата се изтощи и не може да лети на големи разстояния, за да се започнат подобни акции.
Дори да бъде хваната, няма гаранция, че тя ще бъде възстановена напълно.
В тази връзка ви молим за търпение и разбиране!
Ще ви държим в течение за съдбата и живота на птицата и ще се опитаме да й помогнем!
Но е важно да се разбере, че невинаги всичко е възможно, в природата постоянно има фатални инциденти с птици и животни и това е част от живота им.
Не на последно място – с тази камера ние разбираме много от „невидимите“ проблеми на птиците и привличаме вниманието на хората именно върху това – да се замислят, колко сложен, комплексен и опасен може да е животът на птиците и то в много случаи голяма част от най-сериозните проблеми са причинени от различни човешки дейности, върху които трябва да се работи системно, за да бъдат намалени или напълно премахнати:
▪️ Токови удари;
▪️ Отравяне с химикали или отрови;
▪️ Бракониерство;
▪️ Замърсяване на околната среда и т.н.
Във вторник ще се опитаме да върнем малките щъркелчета, които се излюпиха от яйцата на Снежи и Ростислав в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, в гнездото от Драгушиново и тогава ще се опитаме да разберем повече и при възможност и да хванем птицата от Ярлово, за да й помогнем.
Благодарим на всички загрижени за инициативността и настойчивостта и внимателните и подробни наблюдения на птиците!
Оценяваме високо желанието ви да се помогне на птиците!
Екипът на БДЗП