Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: © Виктор Василев

Нов зимен фестивал се проведе през изминалия уикенд  (17 и 18 декември) на площада пред читалището в Шабла. Той се нарича „Шабла и птиците“ и е посветен на емблематичната за района червеногуша гъска. Целта на събитието е да популяризира идеята за опазването на богатото птиче разнообразие, което прелита над територията на морската община по миграционния път „Виа Понтика“.

© Валентин Катранджиев

© Валентин Катранджиев

Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) също се включи в събитието с работилница за хранилки за птици, дискусии и излет на терен за наблюдение на птици. Д-р Петър Янков изнесе и беседа на природозащитна тематика.

© Николай Стефанов

© Николай Стефанов

БДЗП изказва благодарност на организаторите от община Шабла за поканата, както и на всички доброволци, които се включиха в събитието.

© Николай Стефанов

© Николай Стефанов

Първото издание на фестивала предложи богата и пъстра програма, а организаторите се надяват то да стане традиционно.

Община Шабла организира зимния фестивал „Шабла и птиците“ в изпълнение на проект „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида (ПД,2018)“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“