Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Вероятно си мислите, че доброволците на БДЗП е трябвало да пропътуват десетки километри, за да се озоват там. Както за много от вас звучи невероятно, че в България могат да се видят над 50 броя лешояди на едно място в даден момент, така никой не би предположил, че мястото с най-голяма концентрация на гнездящи двойки бели щъркели се намира не къде да е, а в кв. Бенковски, София, на около 5 км от най-интензивното движение на столицата. Според последното преброяване през 1994 г. в UTM квадрат LH93 (квадрат със страна 10 км.), в който попада квартала, е имало 35 щъркелови двойки, което е един своеобразен рекорд за България.

Благоприятните условия за птиците се създават от многобройните притоци на р. Искър, образуващи множество разливи и малки водоеми, които създават добри възможности щъркелите да намерят приют в границите на големия град.

Репортери от кабелната телевизия „Диема 2“ заснеха репортаж, в който бяха представени предстоящото международно преброяване на белите щъркели, както и какво мислят семейство местни жители, чийто комин преди 2 години е бил избран от двойка щъркели за място, където да свият гнездо. От думите на хората, стана ясно, че всяка година те с нетърпение очакват завръщането на щъркелите, наблюдават поведението им и са щастливи от тяхното присъствие.

От средата на юни до края на юли тази година БДЗП, като национален координатор в партньорство с Федерация „Зелени Балкани“ и Министерство на околната среда и водите ще проведат VI-тото Международно преброяване на белия щъркел.

Вече е готова бланката за описание на всяко отделно гнездо и скоро ще може да бъде намерена тук на страницата на Дружеството.

Разчитаме на всеки от вас, които иска да допринесе за успешното провеждане на преброяването да пише на адрес или да се обади в някой от офисите на БДЗП.
От тази седмица очаквайте ежеседмичен „поглед“ в едно от щъркеловите гнезда, с което ще се постараем да илюстрираме как протича живота на едно щъркелово семейство по време на пребиваването му в България.

Страницата е в процес на разработка. Молим да ни извините за това, че някои от функционалностите все още не са активни.