Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Последната пета експедиция по проект “Горите, реките и птиците, които обичаме” се проведе на 22 октомври на територията на ЗМ ”Силистар” в Странджа планина. Изследователите този път бяха от ОУ ”Св.Св.Кирил и Методий” гр.Ахтопол.

Описвайки всичко, което срещнат по пътя си (растения, животни, местообитания, почви, скали и водоеми),  децата успяха да съберат достатъчно информация, за да подготвят научно досие за тази местност. То ще бъде внесено в края на проекта – февруари месец – в РИОСВ-Бургас и ДПП ”Странджа” за да могат техните експерти да го използват в работата си.

Доброволците на БДЗП клон Бургас, слънчевото време и вкусните закуски, превърнаха експедицията в една много приятна разходка из гората. Венета Ценова от бургаския клон беше специално обучена за случая от ОДК да работи с подвижна лаборатория за химичен анализ на водни проби. Учениците се включиха активно в изследването на река Силистар, където разгледаха пресните следи от видра точно на устието на реката.

Разбира се, имаше и неприятни открития, като например едно нерегламентирано сметище по самата брегова ивица. Защитената местност е затрупана с боклуци и се нуждае от спешни мерки.

Предстои да се проведат природозащитни акции на база на установените проблеми за всяка от изследваните територии. Ще се почиства, ще се слагат указателни табели и ще се изпълнят някои от  предложенията на учениците от петте екипа.