Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: Rashid Rashid

В понеделник след решителни дискусии в последния момент Съветът по околната среда на Европейския съюз прие окончателно Закона за възстановяване на природата. Това беше последната стъпка в един дълъг процес и огромна победа за европейската природа, климатично движение и европейските граждани.

С мнозинство от 20 страни (или 66,07% от населението на ЕС) държавите членки на Съюза също одобриха закона с решителната помощ на австрийския министър на околната среда Леоноре Гевеслер, чийто глас помогна да се прескочи бариерата от 65%.

Коалицията #RestoreNature, съставена от BirdLife Europe, ClientEarth, EEB and WWF EU, заяви: “Днешното гласуване е огромна победа за европейската природа и граждани, които призовават от дълго време за незабавни действия по отношение на притеснителните проблеми с околната среда. След години на интензивна кампания и много възходи и спадове сме щастливи, че този закон най-сетне е реалност. Тепърва ще ни е необходима помощта на всички: държавите членки трябва да приложат законодателството без забавяне и в тясно сътрудничество с всички заинтересовани страни. В крайна сметка природата може да бъде възстановена за благото на климата, биоразнообразието и хората!“

Законът премина през едно от най-бурните процеси в историята на европейското законодателство. След като оцеля през безпрецедентна и абсурда дезинформационна кампания в Европейския парламент, съществуваше реален риск да бъде отхвърлен на последния етап от Съвета по околна среда, но за щастие това не се случи. Приемането на закона е ясен знак за новия европейски парламент и комисия да не забравят необходимостта да запазят биоразнообразието на преден план в графика си.

БДЗП следеше активно процеса на приемане на закона и подкрепяше кампанията на Бърдлайф в Брюксел. Дружеството е един от партньорите на Бърдлайф, които работят повече от година за възстановяването на горски и тревни местообитания, малки водоеми  и видове в Югоизточна България по проекта „От Желязна завеса до Зелен пояс: възстановяване на екологичните мрежи в Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP). Заедно с партньорите по проекта изучаваме причините, които помагат или пречат на процесите на възстановяване, изпитваме методи за възстановяване и мониторираме успеха им, като по този начин трупаме знания и опит по темата, които ще споделим при подготовката на националния план за възстановяване на природата, който страната ни трябва да подготви до 2 години.

Постигнатият резултат е заслуга и на огромната обществена мобилизация. През последните няколко години над милион подписа и съобщения от граждани, както и последователните призиви на над 6000 учени и над 100 бизнеси, младежи и граждански организации от различни сектори на Европа, защитиха закона и целостта на европейската Зелена сделка. Коалицията #RestoreNature благодари на всички тях за усилията!