Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Необичайното застудяване и снежната покривка през последните няколко дни поставиха на изпитание мигриращите ята бели щъркели. В повечето случаи животът на щъркелите не е застрашен, особено когато те имат възможност да си набавят необходимата храна. Водоемите не са замръзнали, мишките и полевките, с които щъркелите също се хранят, са активни, на места и жабите вече са излезли, така че птиците могат да си намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях.
Нормално всяка година в България няколко десетки щъркела остават и прекарват цялата зима, когато имат източник на храна – често до незамръзващи части на реки и други места.
Дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си, това се вижда и на снимките на щъркеловите ята – птиците в ятото стоят неподвижни, за да пестят енергия, с полуразперено оперение, за да съхраняват топлината си.
На нас те изглеждат нещастни и нуждаещи се от помощ, но всъщност когато хората отидат да ги хванат, за да им помогнат, те принуждават щъркелите да правят опит да излитат или да бягат и така да изразходват ценните си запаси от енергия. Енергия така необходима им в това време. В тези случаи дори да бъдат уловени част от птиците, по-голямата част от ятото бива принудена да хаби енергия и така се излага на по-голям риск да не оцелее.
Освен това, белият щъркел рядко се храни с риба, неговата основна храна са земноводни, влечуги, гризачи, насекоми и е най-добре за подхранване да се използва „второстепенно“ месо и в никакъв случай месни изделия, тъй като солта в тях е опасна за птиците!
Изключително благороден е примерът, който дават хората от Североизточна България, оказали помощ на бедстващите щъркели, спрели за почивка край пътя, докато премине студеният фронт. Състрадателността им е достойна за пример, а грижата, която положиха и продължават да полагат за птиците, е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки един от нас.
Много важно е обаче да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то според предписанията на МОСВ и изискването на закона. Помагайки им, трябва да подходим много внимателно и по възможност да се консултираме с хора, които имат необходимите познания и опит.
Може да се обърнете за съвет към нас, тук на страницата ни във Facebook или на нашия телефон 02/979 9500
Да потърсите колегите ни от  Спасителен център за дивите животни в Стара Загора
Или да се свържете с Дивите животни
РИОСВ