Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Камера в гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи разкрива на живо интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. Една двойка от редките за страната ни птици вече припозна гнездовата ниша и през последните няколко дни активно строи гнездo за предстоящия гнездови сезон.

Камерата ни позволява да наблюдаваме в реално време живота на тези редки птици. Освен това технологията ни предоставя ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще ни помогне за по-доброто опазване на вида. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. Камерата бе поставена в края на миналата година от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Зелени Балкани и фондация „По-диви Родопи“.

През зимния сезон белоглавите лешояди си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки. Благодарение на камерата, екипът ни видя как нашата двойка  го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца, когато ще се излюпи новият живот.

Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала на фондация „По-диви Родопи“ в YouTube.

Уточняваме, че камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й бяха взети всички необходими мерки и не бе допуснато безпокойство на вида. Бяха спазени и всички забрани на защитената територия.

Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.