Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

За поредна година природозащитен лагер КАРТАЛИ търси своите млади изследователи. Ако искате да откриете магията на Източни Родопи, да научите какво е да си биолог, природоизследовател и откривател, Природозащитен лагер „КАРТАЛИ 2019” е за вас!

От 10 до 15 май участниците ще имат възможност да работят с някои от най-добрите експерти в сферите на проучване на птици, влечуги и земноводни, растения и др. По-специално внимание ще обърнем на лешоядите, тъй като ще бъдем съвсем близо до гнездяща колония на белоглави лешояди. Ще научим как се откриват отровни примамки за животни в дивата природа, как и с каква цел се улавят и опръстеняват птиците, как се маркират сухоземните костенурки, има ли орхидеи в Източни Родопи и много други. Ще гледаме елени, зубри и ще помагаме в дейности на ловното стопанство „Студен кладенец”.
Все още не сте решили да участвате?! Подготвили сме и вечерна програма с интересни презентации под открито небе. А дискусиите могат да продължават дълго около лагерния огън.
За да участвате, е необходимо да попълните регистрационния формуляр най-късно до 4ти май!
Събитието е подходящо за студенти по биологични науки и любители на природата, които искат да научат повече за проучването и опазването ѝ. Местата са ограничени. В събитието ще имат възможност да вземат участие до 50 души, като студентите и заявилите участие за целия период на лагера ще бъдат с предимство. Одобрените участници ще получат имейл с потвърждение до 6ти май 2019 г. Ако имате нужда от повече информация, пишете на .
През настоящата година разходите за експертите по лешоядите, проучване на птици, природозащитните дейности, храна, настаняване и координация на образователния и природозащитен лагер се осигуряват от проект LIFE 14 NAT/NL/901.

От участниците ще бъде събрана допълнителна такса за да се покрият разходите по полевите обучения за проучване на растения, пеперуди, земноводни и влечуги, както и за използването на каяци, лодки и екипировка за плаване в язовира. Таксата ще бъде 35 лв., като членовете на БДЗП ползват отстъпка и заплащат 25 лв такса.

УСЛОВИЯ на лагера:

  • Настаняване – палатков лагер на брега на язовир Студен кладенец в Източни Родопи в сърцето на защитена зона “Студен кладенец”
  • Всеки трябва да си осигури средствата за къмпингуване – палатка, спален чувал и шалте.
  • Всеки трябва да си осигури пособия за хранене – чиния, купа, нож, вилица, лъжица и тн.
  • Участниците поемат пътните си разходи до лагера.
  • Всички участници трябва да са пълнолетни! Непълнолетни участници биха могли да вземат участие в лагера само с пълнолетен придружител и декларация от родител.
  • Храната се осигурява от организаторите от първия ден вечерта до шестия ден сутринта.
  • Всички участници заплащат еднократна такса в размер на 35 лева за организация на допълнителни за лагера събития. Членове на Българско дружество за защита на птиците ползват отстъпка от таксата и ще заплащат 25лв. Ако желаете, може да станете член на БДЗП на място.
  • Всеки участник трябва да е подсигурен с ентусиазъм и добро настроение!

Очакваме ви!
Природозащитните дейности по опазване и изследване на лешоядите и цялостната координация на лагер „Картали 2019” се организира в рамките на проект „ Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, (LIFE 14 NAT/NL/901), финансиран по програма LIFE на ЕС.