Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Българско дружество за защита на птиците дава възможност на всеки желаещ да стане  кръстник на двойката бели щъркели от село Драгушиново, която се следи на живо с помощта на уеб камера, монтирана близо до гнездото. За втора година животът на двойката бели щъркели в самоковското село може да бъде проследяван 24 часа в денонощието. Дългокраките птици вече имат много приятели в YouTuBe канала на БДЗП, където може да се наблюдава ежедневието им.

Предизвикваме всеки, който желае да стане кръстник на семейството щъркели, да даде своето предложение за имена на мъжката и женската птица в коментар под пост за избор на имена на щъркелите от село Драгушиново на @BSPBirds във Facebook. Постът ще бъде достъпен за коментари и предложения от 25 април, събота до 27 април, понеделник 2020 г. На 28 април, ворник, с гласуване в анкета, отново във Facebook, ще бъдат избрани имената на щъркелите от двойката в село Драгушиново.

Предложенията за имена на щъркелите могат да бъдат правени и като коментар под Live stream в YouTube канала на БДЗП.

Този от Вас, чиито предложения за имена на двойката щъркели бъдат избрани от гласувалите, ще стане кръстник на щъркелите и ще спечели тениска, папка и тефтер с бял щъркел. С предложението си в конкурса, участниците се съгласяват имената им да бъдат използвани за популяризиране на проекта. Имената на кръстника на щъркелите ще бъдат оповестени и на сайта на проект Живот за птиците“ – lifebirds.eu.

Монтирането на уеб камерата в щъркеловото гнездо в село Драгушиново, община Самоков, е част от мерките за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“, изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България в партньорство с БДЗП. Извършваните наблюдения на живота на щъркеловото семейство са един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците. На по-късен етап това изследване ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците в бъдеще.