Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Екипът с куче за борба с отровите на БДЗП – Николай Терзиев и Барс, след няколко часово търсене намери убит от бракониери благороден елен край Свиленград. Сигналът е получен от Фондация „По-диви Родопи“ след тревожни данни от GPS предавателя, поставен на кошутата Кибела. На мястото е извършена проверка от представители на Районното полицейско управление в Свиленград и Регионална дирекция на горите (РДГ) в Кърджали. По случая е образувано досъдебно производство.

„Барс отново показа, че е незаменим помощник при търсене на останки на загинали животни в труден терен. Без него някои престъпления срещу дивата природа биха останали незабелязани“ – каза Николай Терзиев, водач на кучето и експерт в БДЗП.
Убитата кошута е една  от общо 80-те освободени кошути и елени през последните пет години. Кошутата е била освободена заедно с още шест други на територията на дивечовъден участък „Студен кладенец“ в Източните Родопи през февруари т.г. На част от животните експертите са поставили GPS предаватели, което позволява на екипа да следи всяко тяхно движение в реално време.

„Надяваме се съвместните дейности на полиция, горски и ловни експерти и природозащитни организации да доведат до залавяне на бракониерите, които да бъдат адекватно наказани“ – коментира  Стефан Аврамов, отговорник за разселването на елените към Фондация „По-диви Родопи“.

Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. Видът е бил почти изчезнал от Източните Родопи  заради бракониерство, като отделни животни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в държавно ловно стопанство „Женда“. Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се осъществява рамките на проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, в който Българското дружество за защита на птиците е партньор на  Rewilding Europe, Фондация „По-диви Родопи“, WWG Гърция и BirdLife  Гърция.