Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

През януари се навършиха 20 години от провеждането на известния по цял свят Маратон в Етиопия. На 10 януари 2021 г. повече от 12 500 участници, между които 200 елитни спортисти, се включиха в събитието, наблюдавано от над 4 милионна публика.

Международният LIFE проект „Нова надежда за египетския лешояд“, бе спонсор на посланието за опазване на птиците в Африка в рамките на проектната дългогодишна кампания „Миля за египетския лешояд“, с подкрепата на Етиопското дружество за опазване на природата (EWNHS) и BirdLife Африка. Няколко дни преди събитието бе подписан Меморандум за разбирателство между природозащитни организации и електрически компании в страната.

Маратонът от 10 км се проведе в столицата Адис Абеба. Поради пандемията COVID-19 бяха направени ограничения за броя на участниците – 9000 души, като стриктно се спазваха мерките за безопасност. Всички участници носиха тениски с посланието „Безопасна за птиците енергийна инфраструктура“ в подкрепа на кампанията на EWNHS за спасяване на стотици лешояди и други хищни и мигриращи птици, които загиват всяка година от сблъсък с електропроводи и от токов удар при кацане на опасни електрически стълбове.

© GER

© GER

Посланието за опазването на птиците и логото на проекта бяха представени по време на цялото събитие, по улиците на града, музикалните и танцовите изпълнения, и отразено от местни и международни медии, които разпространиха информацията за опазването на египетския лешояд и други мигриращи птици пред милионна аудитория.

© Henok Samson

© Henok Samson

Самсон Зелеке от EWNHS, участва в събитието, завършвайки на първо място в категория 10 км. Официалната медия, която излъчва маратона на живо, излъчи и реклама за опазването на птиците.

Успехът на маратона и повишената осведоменост за заплахите за изчезващи видове птици, какъвто е египетският лешояд, вдъхнови организаторите на събитието да включат темата за опазването на птиците в предстоящите си събития, организирайки 5 километрови бягания, като всеки километър е кръстен на птица:

1-ви км – чучулига на Арчър: „Да опазим ендемичните видове птици“

2-ри км – сокол: „Бъдете бързи надолу по хълма като соколи“

3-ти км – щраус: „Бягайте спокойно по равнината“

4-ти км – орел: „Събирайте сили за стръмните хълмове“

5-ти км – лешояд: „Почистете до финала и не оставяйте боклук след себе си“.

Първото бягане се проведе на 6 март 2021 г., в което се включиха над 200 участници. Чрез тези усилия се надяваме, че ще бъде повишена осведомеността за опазването на птиците в цялата страна.

© Henok Samson

© Henok Samson

GER е не само  събитие, но и начин за работа с общностите като жените и децата, включително подпомагане на уязвими групи в обществото. Проектът „Нова надежда за египетския лешояд“  получи допълнително признание и за това.

Вижте документалния филм за събитието GER 2020.

© Edom Genet

© Edom Genet