Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Стойчо Стойчев

В края на миналата седмица експерти, ветеринари и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Зелени Балкани, Фондация „По-диви Родопи“ и GREFA участваха в маркирането и поставянето на предаватели на общо 16 черни лешояда в адаптационната волиера край Маджарово.

В събитието се включиха над 20 души. Всяка една птица бе прегледана, след което маркирана със стандартен метален и PVC пръстен, като й бе поставен GPS/GSM предавател. Проследяващите технологии и маркировка ще позволят на експертите да следят лешоядите в реално време и ще помогнат да се проследи адаптацията им в новия им дом в Източните Родопи.

© Стойчо Стойчев

Припомняме, че първата група черни лешояди бе транспортирана от Испания през юни тази година. Веднага след това птиците бяха настанени в специално изградена волиера за адаптация, където са под постоянно наблюдение. Лешоядите ще останат в клетката още един месец, след което ще бъдат освободени. В района на волиерата вече има изградени десет изкуствени гнезда.

© Полина Христова

© Полина Христова

Надеждата на експертите е, че черният лешояд ще се утвърди отново като ключов вид в района в близкото бъдеще, а някой ден отново ще обитава цяла Европа. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с реинтродуцираните черни лешояди в Стара планина.

© Полина Христова

© Полина Христова

Дейностите по връщане на черните лешояди в Източните Родопи се осъществяват от БДЗП в сътрудничестово с Фондация „По-диви Родопи“ и са финансирани от Rewilding Europe.

 

© Стойчо Стойчев

© Стойчо Стойчев