Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Българско дружество за защита на птиците, Зоологическа градина – СофияСтолична община и спортен клуб „Priority sport“ излизат на стартовата линия на тазгодишния Софийски маратон (14 октомври) обединени в една цел – да покажем предизвикателството на една миграция, тази на египетския лешояд!

На 6. 10. (събота) ще дадем начало на своята кампания в подкрепа на тази мистична птица с индиански профил, която за съжаление е един от най-бързо изчезващите видове на планетата, но която все още можем да видим в България!

Далечният мигрант, който всяка година, подобно на много други видове птици, изминава над 4000 км, за да достигне местата за зимуване в Африка, като по пътя трябва да преодолее „море“ от рискове и опасности!

Но преди бягането, ще загреем със среща в зоологическа графина – София, където на 06.10 (събота) от 12:00 ч. ще ви разкажем повече за инициативата!

От 12:00 ч. до 16:00 ч. в рамките на 3 беседи, ще ви покажем защо лешоядите са толкова важни и нужни в природата и как ние можем да им помогнем.

Ще имате възможност да се запознаете на живо с „птицата на боговете“ както са я наричали древните и да присъствате на вече традиционното в Зоологическа градина – София демонстрационно хранене на лешоядите, а и на други обитатели!

А на 14 октомври, отборът от експерти и приятели, малки и големи бегачи ще бягаме в подкрепа на лешояда или ще насърчаваме всички вие да се включите в каузата, която ще премине през 14 държави, на 3 континента, започвайки от София!

Очакваме ви!
Кампанията „Миля за египетския лешояд“ е част от проект „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“ (LIFE16 NAT/BG/000874), с кратко име „Нова надежда за египетския лешояд“, който стартира през юли 2017 г. с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС и обединява 14 държави на 3 континента.