Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

През изминалата седмица, въпреки лошите метеорологични условия, екипите на БДЗП и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани подготвиха младите египетски лешояди от Випуск 2024 на „Училището за лешояди“ за освобождаване.

 Шестте млади птици, които се подготвят да полетят свободно в небето на Източни Родопи бяха обстойно прегледани и обезпаразитени от ветеринарните лекари на Зелени Балкани. Птиците се сдобиха с GPSпредаватели, които ще ни позволят да следим в реално време техните придвижвания и поведение в периода след освобождаването и през следващите години от живота им. Това бе последният етап от адаптацията на нашите „абитуриенти“, които съвсем скоро ще полетят на свобода.

Малко по-рано през деня, заедно с ученици от ОУ „Иван Вазов“ в с. Поточница отбелязахме Международния ден на мигриращите птици с презентация за египетския лешояд и предизвикателствата пред които се изправя по пътя си към Африка. Учениците научиха за трудностите в живота на този световно застрашен вид и дейностите за неговото опазване. С интерес научиха и за съдбата на Луис и Паулина – двата египетски лешояда от „Випуск 2023“ на „Училището за лешояди“.

Събитието се проведе в рамките на проект „Зеленият пояс на Югоизточна България“ финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.

Програмата за рестокинг на египетския лешояд у нас стартира през 2016 г. и до момента общо 4 от освободените в дивата природа египетски лешояди са сформирали двойки в дивата природа. Програмата се изпълнява от Българско дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и Европейската програма за защитени видове на Европейската Асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), която се координира от Антонин Вайдл от Зоопарк Прага.