Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Вчера младият белоглав лешояд Карлсон бе маркиран с GPS предавател и освободен в Източни Родопи от екип на БДЗП. Историята за спасяването на младия лешояд може да се определи като „Коледно чудо”.

Броени дни преди Коледа получихме сигнал за белоглав лешояд, кацнал на покрив на къща в  Крумовград. На следващия ден лешоядът успя да излети и само ден по-късно постъпи нов сигнал за същата птица, която този път бе кацнала на покрива на къща в с. Ковил, едва на 5 км от предходното му местонахождение. Преди екипът ни да успее да достигне до мястото, лешоядът отново излетя в неизвестна посока.

Два дни по-късно – на 23-ти декември, Коледното чудо се случи и нашият колега Атанас Делчев получи обаждане от свой познат, който е забелязал белоглав лешояд, кацнал на пътя недалеч от Хасково. По щастлива случайност Атанас е на по-малко от 5 мин от мястото и веднага се отзовава, като успява бързо да улови неопитната птица преди да се е случил фатален инцидент. Лешоядът е транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Ветеринарите установяват, че лешоядът няма наранявания, но е много отслабнал. Често в природата младите и неопитни птици не успяват да намерят храна в продължение на дълги периоди с неблагоприятно време и особено през зимата. Вече отслабнали, младите птици стават доверчиви към хората и дори навлизат в градовете и селата в търсене на храна, което вероятно е и причината за поведението на Карлсон.

© Адрияна Миленова

© Адрияна Миленова

След едномесечни грижи в Спасителния център, младият Карлсон е готов да бъде върнат отново сред дивата природа, където принадлежи. След последна щателна проверка на физическото му състояние, той е маркиран с цветен пръстен и GPS предавател, които ще ни дадат възможност да проследим живота му след освобождаването. Карслон е освободен на площадката за подхранване на лешояди в сърцето на Източни Родопи, където той ще има възможност да се присъедини към местната колония лешояди и ще разполага с достатъчно храна.

Изказваме искрени благодарности на хората от гр. Крумовград, с. Ковил и гр. Хасково, без които чудото нямаше да бъде възможно!

Дейностите по опазването на белоглавите лешояди се извършват в рамките на LIFE проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

© Адрияна Миленова

© Адрияна Миленова